Asparagina, naturalny aminokwas

USA: Rozwiązanie tajemnicy rakotwórczych frytek blisko
Amerykańscy naukowcy trafili na trop reakcji chemicznych, które sprawiają, że we frytkach, chipsach, chrupkach oraz innych smażonych lub pieczonych produktach powstają rakotwórcze związki.

Asparagina (nazwa skrótowa Asn) – aminokwas endogenny, amid kwasu asparaginowego; powszechny składnik białek. Duże ilości asparaginy występują w białkach nasion, a także w stanie wolnym w płynach komórkowych i tkankach; asparagina jest wykorzystywana jako magazyn amoniaku w tkankach zwierzęcych i roślinnych.

Podejrzanym jest asparagina, naturalny aminokwas, który podgrzewany do wysokich temperatur wraz z pewnymi cukrami, np. z glukozą zmienia się w niebezpieczny dla zdrowia związek.

Amerykańska Administracja Żywności i Lekarstw opracowała nawet specjalny plan zmniejszenia poziomu tego związku w produktach spożywczych. Od jutra ma być on omawiany z organizacjami konsumenckimi i producentami żywności.

hastagi na stronie:

#asparagina #asparagina lek

Authors
Tags , , , , , , , , , , , , , ,

Related posts

Top